Concert  |  Themadag  |  Openlucht  |  Gratis mits registratie

Muziekclub ’t Ey heeft een boontje voor Wales. Al lang stond op onze wenslijst dan ook een dag die volledig gewijd is aan de Welshe cultuur.

Deze dag bestaat uit twee delen: Tales from Wales (storytelling) en Focus on Wales (het muzikale luik). Gezien de penibele situatie in Engeland (muzikanten zijn nog steeds Quarantaine verplicht) zagen we ons genoodzaakt om Daniel Morden en Martyn Joseph via een livestream tot bij u in muziekclub 't Ey te brengen. Alle andere vertellers en muzikanten kan u live aan het werk zien.

Tales from Wales:
i.s.m. Theater Hutsepot

Wales kent een grote traditie van storytelling, het mondeling doorgeven van soms oeroude verhalen. Deze rondtrekkende verhalenvertellers, travellers en zigeuners, trokken van stad naar stad met hun verhalen, waar ze groot en klein betoverden met hun magische woorden. Drie rasechte Storytellers komen vertellen uit ‘Dark Tales from the Woods’,  de bekroonde traditionele verhalenbundel van Daniel Morden.

Tom Van Mieghem begon zijn carrière als poppenspeler, is medebezieler van Theater Hutsepot en ademt het verhalen. Zijn zoektocht naar echtheid en verrassende eenvoud leidde hem naar die andere passie: verhalen vertellen. Voor Tom is elk verhaal een uitdaging. Hij trekt het land rond met zijn verhalen, soms alleen, vaak vergezeld van muzikanten, soms samen met andere vertellers. Tom heeft verhalen voor iedereen, van de kleinsten tot volwassenen en ook voor bijzondere doelgroepen. Tom is onder andere gebeten door mooie, mysterieuze en mythische verhalen en deze van Wales in het bijzonder.

Daniel Morden (Wales) is al sinds 1989 professioneel verteller van traditionele verhalen. Hij reist de hele wereld rond om verhalen  te verzamelen en te delen. In 2017 ontving hij de Hay Festival Medal voor zijn verdiensten binnen de traditionele storytelling. Hij schreef ook al verschillende bekroonde bloemlezingen van traditionele verhalen, waaronder ‘Dark Tales from the Woods’.

Don Fabulist is een doorwinterde verteller die de mondelinge overlevering koestert. Bij Franse traditionele vertellers verdiepte hij zich o.a. in stem-, ademhalings- en bewegingstechnieken die hem nog dichter bij de magie van de oeroude verteltraditie brachten.


Focus on Wales:
We zijn en blijven een muziekclub. Een aantal prachtige concerten mogen dan ook niet ontbreken op deze speciale dag.

Cerys werd op jeugdige leeftijd ingewijd in de muziek door haar half Schotse/half Welshe vader. Door hem kwam ze in aanraking met folk, blues, rock en wereldmuziek, maar werd ze ook verliefd op de akoestische gitaar. Het zingen werd haar dan weer bijgebracht door haar Antwerpse moeder. En zo komt het dat deze Kalmthouts-Welshe zangeres/liedjesschrijfster met een tweetalig repertoire akoestische rootsmuziek over de podia trekt, vergezeld van twee klassemuzikanten Jan Witters en Hans De Schepper.

Martyn Joseph wordt ook wel eens “The Welsh Springsteen” genoemd, wat op zich al veelbelovend genoeg is. Na een carrière van meer dan 30 jaar, 32 albums en ruim een half miljoen verkochte platen, is Martyn Joseph nog steeds één van Wales’ meest geliefde singer-songwriters. Zijn repertoire omvat sociaal geëngageerde teksten en protestliederen, maar is evengoed rasechte Keltische folk  te noemen. Hij creëerde een unieke stijl, druipend van passie, energie en liefde voor zijn vak. Een optreden van Martyn Joseph wordt door velen omschreven als een unieke belevenis en zelfs de beste muzikale ervaring van hun leven.  We zijn nog geen klein beetje benieuwd…

Mec Yec Ergens halfweg de jaren 90 raakte Piet Maris in zigeunermiddens verzeild, waarna hij op- en afreisde naar Roma in Slovakije, om met zijn accordeon in aanslag opnames en notities te maken van de liederen die daar het leven van elke dag uitmaken. Dat veldwerk vormde de grondslag van Mec Yek : met de muzikanten van Jaune Toujours werd het repertoire stevig aangepakt, wars van om het even welke traditie. Mex Yec brengt een repertoire uit Oost-Europa en de Balkan op accordeon, stem, contrabas en rietblazers. Met een voorliefde voor zigeunerliederen in Romanes (een zigeunertaal). De link met Wales is snel gelegd: het waren zigeuners die in Wales rondtrokken met hun muziek en een stevige basis legden voor een traditie die tot op heden nazindert en verder leeft. Feest!

Lakshmi bespeelt haar instrument op de grootste podia van Vlaanderen met de beste muzikanten. Gefascineerd door de Ierse harp en Bretoense volksmuziek - waar vooral de Keltische harp centraal staat - groeide een repertoire aan traditionele volksmelodieën liederen waarbij zij zichzelf begeleidt op harp en waarmee ze geregeld optreedt. Ze zette de wens om de Keltische harp meer in het voetlicht te plaatsen meer kracht bij door In april 2014  ‘Waas land Celtic Harp Center’ op te richten. Een muzikante én instrument dat op deze dag niet mag ontbreken.

Uurschema

14u30    deuren open onder begeleiding van Lakshmi
15u        eerste vertelling Don Fabulist
15u20    tweede verhaal Daniel Morden
15u40    Tom Van Mieghem derde vertelling
16u        harpmuziek door Lakshmi
16u20    vertelsessie door Don Fabulist, Daniel Morden en Tom Van Mieghem
17u         Mec Yec
19u         Martin Joseph
20u        Cerys


Ook boekhandel het 't Oneindige Verhaal gaat de week vooraf en het weekend zelf de spots zetten op Welshe schrijvers en dichters.

Dit evenement wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap in het kader van de Culturele Activiteitenpremie.