14u00  >  Deuren om 13u00

Muziekclub ’t Ey heeft een boontje voor Wales. Al lang stond op onze wenslijst dan ook een dag die volledig gewijd is aan de Welshe cultuur. 

Deze dag bestaat uit twee delen: Tales from Wales (traditionele storytelling) en Focus on Wales (het muzikale luik). Gezien de penibele situatie in Engeland (muzikanten zijn nog steeds Quarantaine verplicht) is het moeilijk om op dit ogenblik alle acts te bevestigen. Hier lees je wel al wat wél kan...

 

Tales from Wales:

i.s.m. Theater Hutsepot

Wales kent een grote traditie van storytelling, het mondeling doorgeven van soms oeroude verhalen. Deze rondtrekkende verhalenvertellers, travellers en zigeuners, trokken van stad naar stad met hun verhalen, waar ze groot en klein betoverden met hun magische woorden. Drie rasechte Storytellers komen vertellen uit ‘Dark Tales from the Woods’,  de bekroonde traditionele verhalenbundel van Daniel Morden.

 

Daniel Morden (Wales) is al sinds 1989 professioneel verteller van traditionele verhalen. Hij reist de hele wereld rond om verhalen  te verzamelen en te delen. In 2017 ontving hij de Hay Festival Medal voor zijn verdiensten binnen de traditionele storytelling. Hij schreef ook al verschillende bekroonde bloemlezingen van traditionele verhalen, waaronder ‘Dark Tales from the Woods’.

Don Fabulist is een doorwinterde verteller die de mondelinge overlevering koestert. Bij Franse traditionele vertellers verdiepte hij zich o.a. in stem-, ademhalings- en bewegingstechnieken die hem nog dichter bij de magie van het oervertellen brachten.

Tom van Mieghem woont in buurdorp Sinaai en is de bezieler van het ons allen bekende Theater Hutsepot. Voor Tom is elk verhaal een uitdaging. Hij kijkt er dan ook naar uit om aan de slag te gaan met deze verhalen uit de Welshe traditie.

Focus on Wales:
We zijn en blijven een muziekclub. Een aantal prachtige concerten mogen dan ook niet ontbreken op deze speciale dag.

 

Cerys werd op jeugdige leeftijd ingewijd in de muziek door haar half Schotse/half Welshe vader. Door hem kwam ze in aanraking met folk, blues, rock en wereldmuziek, maar werd ze ook verliefd op de akoestische gitaar. Het zingen werd haar dan weer bijgebracht door haar Antwerpse moeder. En zo komt het dat deze Kalmthouts-Welshe zangeres/liedjesschrijfster met een tweetalig repertoire akoestische rootsmuziek over de podia trekt, vergezeld van twee klassemuzikanten Jan Witters en Hans De Schepper.

 

Martyn Joseph wordt ook wel eens “The Welsh Springsteen” genoemd, wat op zich al veelbelovend genoeg is. Na een carrière van meer dan 30 jaar, 32 albums en ruim een half miljoen verkochte platen, is Martyn Joseph nog steeds één van Wales’ meest geliefde singer-songwriters. Zijn repertoire omvat sociaal geëngageerde teksten en protestliederen, maar is evengoed rasechte Keltische folk  te noemen. Hij creëerde een unieke stijl, druipend van passie, energie en liefde voor zijn vak. Een optreden van Martyn Joseph wordt door velen omschreven als een unieke belevenis en zelfs de beste muzikale ervaring van hun leven.  We zijn nog geen klein beetje benieuwd…


Ook boekhandel het 't Oneindige Verhaal (Stationsstraat Sint-Niklaas) gaat de week vooraf en het weekend zelf de spots zetten op Welshe schrijvers en dichters.


Dit evenement wordt gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap in het kader van de Culturele Activiteitenpremie.