Grafisch werk

Expo Atelierwerk Schilderen & Drempelvrij


Het atelier “Schilderen” is een onderdeel van de dienst dagbesteding-ergotherapie van Vesta vzw en dagcentrum Sint-Niklaas. In het atelier komen de creatievelingen van beide organisaties samen. Elkeen komt er met de eigen talenten, mogelijkheden en achtergrond om er op een kunstige manier uiting te geven aan de ideeën, waarnemingen, gevoelens en dromen. Soms via een groot schilderij, soms in een creatieve krabbel en af en toe wordt een ganse reeks van boeiende tekeningen uitgewerkt.


In het atelier wordt vertrokken vanuit de persoonlijke beeldtaal van de kunstenaars. Deze wordt weerspiegeld in de tekeningen die ze maken. Speelsheid staat centraal in het werk. Plastische elementen worden gecombineerd, op hun kop gezet en uitgebreid. Hierbij wordt gebruik gemaakt van verschillende materialen en dragers die voorbij de traditionele verfborstels en pastelkleuren gaan. Er wordt gewerkt met papiersnippers, klei, papier-maché, hout, linosnede, etc. Poëtische beelden zoals plantmensen, jonkvrouwen en draken, vlinderbomen en imaginaire wezens. Samen in deze expo versterken de werken elkaar.


In de expo is ook ruimte gemaakt voor fotografie. ”Drempelvrij” is een expo binnen de expo die het resultaat is van een wandeling die Bram Bogaerts maakte met de kunstenaars van het atelier. De wandeling leidde langs de trage wegen en stille plekjes in Belsele. De dag van de trage wegen en de nieuwe wandelroute die naar aanleiding van deze dag voorgesteld wordt, vormde hierbij de inspiratie. Een schitterende reeks zwart-wit foto’s en polaroids die tot de verbeelding spreken. Pieter, Niels, Franky, Georges en Mark legden stukjes natuur op de gevoelige plaat die vele wandelaars over het hoofd zouden zien.

Deze expo wordt georganiseerd naar aanleiding van de Dag van de trage wegen in Belsele. Enkel mogelijk door de fijne samenwerking tussen Vesta vzw, het dagcentrum, Muziekclub ’t Ey, JOMI, de Raaklijn en de stad Sint-Niklaas.