• zondag 01 maart 2020

    Zakouska

De vier Franse topmuzikanten van Zakouska behoren tot een nieuwe lichting Europese muzikanten, die inspiratie halen uit traditie om die te vertolken met hun hart en gevoel. In 2008 ontmoetten Aline, Elodie, Arthur en Fabien elkaar in Straatsburg met hun gedeelde passie rond traditionele en Mediterrane muziek. Na enkele bezoeken aan Oost-Europa en de Balkan komen ze met nieuwe inspiratie naar Frankrijk.

Op hun debuutalbum ‘Zakouska’ hoor je de dialoog tussen traditie en wat er te komen staat... De ondertitel van deze cd was dan ook ‘Musique Roumaine aventureuse et improvisations scandaleuses’. Hun tweede album ‘À Dos de Géants’ laat ons al een nieuwer verhaal horen en een meer persoonlijke benadering van onder meer tradities uit Roemenië en de Karpaten. In 2019 verscheen dan hun cd ‘La Criée’. Daarop laten de muzikanten zich inspireren door de Middellandse zee, van de kreten van de vissers in de haven van Marseille tot de oosterse blues van kroegen in Smyrna.

Besprekingen van deze groep gebruiken superlatieven als ‘inventief’, ‘aanstekelijk’, ‘mateloos sterk’, ‘virtuoos’...Zakouska heeft van oude verhalen hun eigen versie gemaakt en daardoor een nieuwe wereld gecreëerd waar het goed is om te vertoeven. Reis mee naar dit boeiend continent!

Elodie Messner: viool, alto, zang
Arthur Bacon: chromatische accordeon, percussie
Aline Haelbert: viool, lyra, zang
Fabien Bucher: gitaar, fretloze gitaar, percussie en zang