Themadag

Op de dag van de trage wegen slaan Vesta vzw, de Raaklijn, stad Sint-Niklaas, Jomi vzw en Muziekclub 't Ey de handen in elkaar. Een namiddag die langs trage wegen voert en je nieuwe plekjes laat ontdekken, die verhalen oproept, je in staat stelt om te laven aan verrassende muziekgroepen, lekkers te eten en te drinken. Uitvalsbasis voor dit initiatief is de speelkoer van de gewezen basisschool van Belsele in de Kouterdreef.

Zo worden er 3 wandellussen ingestapt die rolstoel- en buggyvriendelijk zijn. Elke lus omvat ongeveer 3 tot 4 km en kan gecombineerd worden met de andere lussen. Flinke wandelaars kunnen dus een tocht maken van ongeveer 12 km. Het startpunt ligt telkens op de Kouter (bij Muziekclub 't Ey en de Oxfam wereldwinkel). Elke wandelaar krijgt er ook de gratis wandelbrochure. De wandelingen zullen voorzien zijn van de nodige verrassende prikkels voor kinderen en mensen met een beperking.

Na de wandelingen kan iedereen een drankje, stukje taart of heuse veggie-, vis- of vleesschotel nuttigen terwijl je geniet van live muziek.

Muzikaal programma

AmoRRoma is een folkduo dat bestaat uit Jowan Merckx (blokfluit/zang/Franse doedelzak) en Sarah L. Ridy (harp; arpa doppia). De muziek die zij spelen vindt haar roots in een combinatie van West-Europese traditionele muziek, oude muziek en chansons. ‘AmoRRoma solo’ is het initiatief van Jowan waarmee hij dit jaar Fluitenkruid tot in jouw favoriete platenzaak bracht. Hij vond hiervoor inspiratie in de natuur, meer bepaald bij de vogels in het bos of groene randen. Hij grijpt hiermee terug naar de oeroude drang om muziek te maken die ontstond uit de behoefte om natuurgeluiden, zoals het fluiten van vogels, na te bootsen. Met zijn beste “sweet flutes” wandelde hij door zijn oeuvre op zoek naar de melodieën die deze bloemlezing vorm gaven. Op de ‘Dag van de trage wegen’ vind je geen geschikter muzikant dan Jowan en zijn muziek die balsemend werkt voor ziel en moeder aarde.


Voor exotische, bezwerende en meeslepende melodieën ben jij bij Raks in Aksi aan het goede adres. Deze ‘micro-fanfare’ neemt de luisteraar mee op reis met muziek uit de Balkan, Turkije en de Magreb maar evenzeer uit Bollywood of Cumbia. Het geluid wordt bepaald door trompet, sousafoon en saxofoon, naast schalmei en bazuin, wat een apart groepsgeluid oplevert. Voeg daarbij de gralla, een Catalaanse folkloristische hobo, met een luide en snerpende klank en je krijgt een verrassend en apart groepsgeluid. De ritmes zijn soms asymmetrisch, soms recht-door-zee, maar in ieder geval steeds aanstekelijk en dansbaar.


Snakes in Exile is er voor wie houdt van opzwepende ritmes en melodieën, maar ook van gevoelige ballades en vocale harmonieën van de Keltische muziek. Al bijna 30 jaar speelt deze vierkoppige band uit Limburg een Keltische punch van eigen werk, Ierse en Schotse traditionals en eigenzinnige interpretaties uit verschillende genres. Hun muzikale omzwervingen brachten hen van doorrookte bruine kroegen tot gerenommeerde festivals als Dranouter en het Cambridge folkfestival. Gitaar, accordeon, bas, drums
en vier stemmen, meer is er niet nodig om je mee te nemen in het muzikale avontuur dat je langs Ierse kustlijnen, Schotse Highlands en Welshe dorpszichten brengt.

Peter Van Aken: Accordion, vocals
Luc Bailleuil:  Guitar, vocals
Gert Meulemans: Bass, vocals
Kristiaan Malisse: Drums & percussion, vocals


Tijdschema

Raks in Aksi:    13u15   //   14u40   //   16u20   //   17u

AmoRRoma solo:    14u   //   15u30   //   16u40

Snakes in Exile:     17u30 > 19u