Fiddlers on the Move

Concert
De Amerikaanse muzikante en violiste Laura Cortese verhuisde in 2018 naar Gent. Geboren in San Francisco als songwriter gegroeid in Boston richtte ze haar band Laura Cortese & the Dance Cards op, maar tourde ze o.a. ook met Pete Seeger, Band of Horses en Uncle Earl. Voor het ‘Fiddlers on the Move’-vioolfestival brengt zij Begoña Riobó uit Galicië en Hannah Read uit Schotland naar de Vlaamse podia om samen te concerteren. Laura kent beide violistes al vele jaren maar het is de eerste keer dat zij de kans krijgen om hun 3 unieke stemmen, instrumenten en tradities samen te brengen. Galicische muiñeira’s, Schotse reels, songs uit de Appalachen… solo en samen zullen over het publiek rollen.

Begoña Riobó is momenteel een van de meest gerenommeerde violisten in de Galicische muziek. Ze heeft een uitstekende muzikale carrière, speelde met onder meer Carlos Núñez, Anxo Lorenzo, Susana Seivane en Sondeseu. Ze was de eerste Galicische Folk-violiste die haar eigen band Riobó leidde, met wie ze tot 2017 toerde. Ze heeft twee opnames uitgebracht: Riobó en Quiral. In 2019 creëerde ze samen met de veelgeprezen Galicische muzikant Anxo Pintos het duo Pärbo, een van haar meest persoonlijke projecten tot nu toe.

Multi-instrumentalist Hannah Read komt uit Schotland, maar woont momenteel Brooklyn, New York. Zij kreeg terecht aandacht als lid van de supergroep Songs of Separation, met daarin grote namen als Karine Polwart en Eliza Carthy. Op haar laatste album Way Out I’ll Wander combineert ze op unieke wijze haar Schotse folkroots met de americana van de andere kant van de oceaan. Het is de langverwachte opvolger van haar debuut ep Wrapped in Lace uit 2012. Haar ingetogen liedjes handelen over mijmeringen over thuis, reizen, liefde en verdriet.

Laura Cortese (VS)
Begoña Riobó (Galicië)
Hannah Read (Schotland)