Concert

Het Finse Kardemimmit is een band die bestaat uit vier geweldige vrouwen die het nationale instrument van hun land, de kantele, bespelen. Maija Pokela, Jutta Rahmel, Anna Wegelius en Leeni Wegelius laten het publiek kennis maken met de wonderbaarlijke wereld van het instrument én van hun talent. Zij schrijven en componeren al hun muziek zelf en dragen op deze manier bij aan een lange traditie. Ze vermengen de traditionele reki-zangstijl, 19e-eeuwse dansmuziek en Perhonjokilaakso kantele speelstijl, Oost-Finse archaïsche improvisaties en oude runozang tot een unieke stem in het muzieklandschap.

Ze zijn op elkaar ingespeeld én blijven elkaar uitdagen. De band bestaat al sinds 1999. De vier muzikanten vonden elkaar in het muziekinstituut Juvenalia in hun thuisstad Espoo. Deze lange gezamenlijke geschiedenis dragen ze mee in hun muziek en is één van de grote succesfactoren. De zilverachtige tonen van kantele vloeien samen met de mezmeriserende zangharmonieën. Als kantele band is Kardemimmit een pionier: in 2004 werd Kardemimmit door Kantele Association genomineerd tot Band van het Jaar en het jaar daarop wonnen ze de International Kantele Competition.

De daarop volgende jaren toerde Kardemimmit uitgebreid door Europa, Noord-Amerika en Japan en bracht de band vijf albums uit: Viira (2006), Kaisla (2009), Autio huvila (2012), Onni (2015) en Kesäyön valo (2018). Autio huvila werd verkozen tot het Finse folkalbum van het jaar 2012 en de band veroverde prijzen, laaiende recensies en applaus in binnen- en buitenland. Niet te missen concertje dus!

Voor wie zich afvraagt wat de naam van de band betekent: Kardemumma is een specerij die Finnen veel gebruiken in zoet gebak en Mimmit is een woord voor meisjes met een pit en durf. Dat betekent dat Kardemimmit eigenlijk de Finse Ethno Spice Girls zijn.

Meer info over deze intrigerende band? Klik hier