Monde Machault

Concert

Een van de grote namen in de muziekgeschiedenis van de middeleeuwen is ongetwijfeld Guillaume De Machault (ca.1300-1377). Als secretaris in dienst van Jean de Luxembourg die o.a. ook koning van Bohemen was reisde hij doorheen Europa aan de zijde van zijn broodheer. Daarnaast was hij verbonden aan verschillende kapittels in Noord-Frankrijk.
Naast talrijke motetten was hij de eerste componist waarvan we weten dat hij een volledige mis componeerde, de beroemde Messe de Nostre Dame.
Zijn poëzie die hij op muziek zette in de zogenaamde ‘formes fixes’ (ballade, rondeau en virelai) is volledig gewijd aan de wereldlijk liefde. Tegen het einde van zijn leven besloot hij zijn oeuvre te laten optekenen, dit onder persoonlijk toezicht. Op die manier bleef er tot vandaag veel bewaard en bezitten we veel informatie over zijn composities.
Zijn literair werk behandelt voornamelijk de ridderliefde waarin we ook geïnformeerd worden over historische gebeurtenissen.

Dit programma verklankt De Machault’s verlangen naar liefde, vreugde en hoop en wordt afgewisseld met werk van anonieme tijdgenoten.
In dit programma wordt gebruik gemaakt van enkele minder bekende instrumenten zoals de viola da Siena en de dulciaan.

Een akoestische parel in de prachtige kerk van Belsele!

muzikanten:

  • muzikanten
  • Jan Van Elsacker: tenor
  • Patrick Denecker: blokfluit/dulciaan
  • Didier François: viola da Siena
  • Jan Van Outryve: luit

Onze foyer is uiteraard ook open! Kom je iets drinken?