Concert

De Canadese Tobie Miller groeide op in een familie van klassieke muzikanten en profileerde zich als fluitiste, zangeres en vooral ook heel gedegen draailierspeler. Na haar studies in Early Music Performance aan de McGill University (Montreal), verhuisde ze naar Basel om zich verder te bekwamen aan het Schola Cantorum Basiliensis.
Sindsdien laat ze zich opmerken in diverse ensembles, zoals het prestigieuze Les Musiciens de Saint Julien en richtte ze zelf twee ensembles op, La Rota en het Ensemble Danguy.
Tobie treed regelmatig op, zowel als solist als met tal van ensembles, waaronder het Ensemble Baroque de Limoges, Les Musiciens de Saint Julien, Per Sonat, Le Miroir de Musique, Leones. Ze richtte zelf twee eigen ensembles: La Rota en Ensemble Danguy.
Misschien is ze wel een van de enige draailierspeler die vanuit de oude muziek de draailier leerde kennen. Ze wordt erkend als een virtuoos van de barokke draailier. Grote namen zoals Jordi Savall, Christophe Coin, Wieland Kuijken en Matthias Loibner kruisten reeds haar pad.
Naast haar drukke podiumcarrière geeft ze regelmatig les op workshops en festivals.

Jean-Pierre Van Hees is een wereldautoriteit op het vlak van de doedelzak, gespecialiseerd in traditionele en historische doedelzakken.
Hij speelde een essentiële rol in heropleving van de doedelzaktraditie in België alsook van de barokmusette. Naast doedelzak speelt hij ook fluit en hommel.
Hij is een der belangrijkste actoren van de herontdekking van de barokmusette.
Van Hees' carrière als barokmusette-virtuoos omvat regelmatige samenwerkingen met vele ensembles: Het Orkest van de XVIIIe Eeuw, Les Arts Florissants, Le Concert des Nations, Les Agréments, Le Coin du Roi, Les Ambassadeurs, Stradivaria (Daniel Cuiller), La Chapelle Harmonique (Valentin Tournet), alsook met moderne symfonische orkesten als het Chicago Symphony Orchestra, Philharmonie de Paris, Chamber Orchestra of Europe en het Scottish Chamber Orchestra, waarmee hij soms ook aan operaproducties werkt en waaraan hij als geënsceneerde musicus deelneemt.
Hij heeft de allereerste musetteklas opgericht (Brussel 1989) en het instrument ook in het hoger muziekonderwijs geïntroduceerd (Leuven University College of Arts – Campus Lemmens 1999). Als navorser werkt hij samen met verschillende musea en als Doctor in de Kunsten heeft hij de grootste studie geschreven over de musa-familie en ook in diverse Europese tijdschriften gepubliceerd.

Dit concert gaat door in de kerk van Belsele.

muzikanten:

  • Jean-Pierre Van Hees: barokmusette
  • Tobie Miller: draailier