Music for Shepherds and Sultans

Concert  |  CD-Voorstelling

De Cypriotische Violist Michalis Kouloumis en de Belgische luitist Tristan Driessens ontmoetten elkaar voor het eerst in 2013 in Venetië, waar zij onder leiding van Kudsi Erguner deel uitmaakten van het Birûn Ensemble. In 2021 kruisten hun paden zich opnieuw rond Toasaves, het jongste project van Tristan dat de link legt tussen Oosterse en middeleeuwse Muziek. Uit die ervaring ontstond de inspiratie om een nauwere samenwerking aan te gaan met als doel andere muzikale raakvlakken uit te diepen.

Zowel Michalis als Tristan worden beschouwd als jonge meesters op het gebied van klassieke Ottomaanse muziek, zonder evenwel in die traditie geboren te zijn. Geleid door hun enthousiasme om voortdurend nieuwe horizonten te exploreren, brengen ze een opmerkelijke muzikale veelzijdigheid met Ottomaanse makam en Cypriotisch-Griekse traditionele muziek als basis..

Voor hun debuut-album Music for Shepherds and Sultans (Homerecords, mei 2023) vertrekt het duo vanuit hun gedeelde voorliefde voor klassieke en populaire tradities uit Klein-Asië. Ze gaan de uitdaging aan om gezamenlijk een nieuwe cyclus composities te schrijven. Hun inspiratie halen zij uit het brede palet aan muziekstijlen uit het Oosten die beide musici door de jaren heen hebben bestudeerd.

De Catalaanse multi-instrumentaliste Miriam Encinas Laffitte begeleidt hen op frame drums (bendir, daff, pandero cuadrado), dilruba (soort vedel uit noord-India) en fluit.

https://tristandriessens.com/artist/shepherds-sultans/

Muzikanten:

  • Tristan Driessens: oud
  • Michalis Kouloumis: viool
  • Miriam Encinas Laffitte: percussie, dilruba, fluit