Occitaanse liefdesverhalen

Concert

Het duo Sophie Cavez en Baltazar Montanaro staat al tien jaar garant voor poëtisch folk waarin communicatie en improvisatie samenvloeien met invloeden uit Belgische, Franse en Hongaarse traditionele muziek. Ze waren al vele keren te gast in onze muziekclub met diverse projecten.

Samen met zangeres en percussioniste Juliette Minvielle richtten ze het nieuwe trio Saraï op, wat ‘ik word’ betekent in het Occitaans. Dit trio baseert zich op een selectie van Occitaanse gedichten die gaan over de vrouwelijkheid in al zijn vormen. We krijgen een muzikale bloemlezing van Occitaanse liefdesgedichten geschreven door vrouwen, van de middeleeuwen tot heden.

Voor de eerste fase van dit project heeft Baltazar een corpus van teksten samengesteld  uit de rijke dokumentenverzameling van het CIRDOC (Centre internacional de recèrca e documentacion occitanas).  Vanuit deze eerste selectie begon Baltazar te componeren. Het repertoire werd vervolgens samen met zijn collega's Sophie Cavez en Juliette Minvielle samengesteld. Het CIRDOC is als het ware een culturele goudmijn. Dit maakte het mogelijk een selectie te maken van uitsluitend vrouwelijke gedichten, verspreid over verschillende eeuwen, waardoor vrouwen met zeer verschillende lotsbestemmingen met elkaar in dialoog konden treden, terwijl ze een taal en een uitdrukkingsvorm als poëzie deelden. De teksten handelen uitsluitend over liefdesrelaties, in al hun vormen: diepzinnig, schalks of onconventioneel.

Maak je op voor tijdloze finesse waarbij viool, accordeon en percussie een engelenstem begeleiden. Ze brengen op een meesterlijke wijze erfgoed tot leven.

https://compagnie-montanaro.com/les-creations-de-la-compagnie-montanaro-2/imaginogene-series/sarai/

Mét:

  • Sophie Cavez: diatonisch accordeon
  • Juliette Minvielle: zang, percussie
  • Baltazar Montanaro : baritonviool