Bile Inferno

Concert

Violiste en stemkunstenares Iva Bittová is een fenomeen in de Tsjechische avant-garde en ver daarbuiten. Met haar onweerstaanbare charme, originele stem en frisse melodieën doorbreekt ze de grenzen tussen avant-garde, rock, folk en duistere wiegeliedjes.
In de muziek van Iva Bittová weerklinkt de volksmuziek van haar moederland Tsjechië, de creativiteit van jazz en de speelsheid van hedendaagse pop. Haar hoogsteigen muzikale taal wordt gekleurd door een schitterende stem die ze op onnavolgbare wijze laat samengaan met virtuoos vioolspel: ze lacht, weent, kakelt, tsjirpt, maakt rare keelgeluiden, laveert van boosheid tot kinderlijk verrassing, terwijl ze nu eens op haar viool tokkelt, dan weer het instrument ritmisch mismeestert.

Samen met gitarist Vladimír Václavek bracht ze in 1997 het legendarische album 'Bile Inferno' uit. Nu brengt ze die onverwoestbare songs samen met nieuw materiaal terug tot leven. Met het inventieve gitaarspel van Vladimír Václavek blijft deze muziek ontroerend mooi.

In de 25 jaar na Bile Inferno werd de carrière van Bittová steeds rijker. Ze nam nog tientallen platen op, werkte met Bang on a Can All Stars, speelde muziek van Béla Bartók, soleerde met een symfonisch orkest en maakte een soloplaat voor ECM. Vooral de magie van het vioolspel en het zingen van Bittová, de prachtige songs, vocale improvisaties en de imaginaire wereld die wordt opgeroepen, blijven onaangetast.

Een concert van Bittová en Václavek is een buitengewone belevenis. Het duo bewijst dat je met eenvoudige middelen en een ongebreidelde dosis fantasie en lef soms veel verder komt dan met allerlei technologische hoogstandjes.

http://www.bittova.com/

Mét

  • Iva Bittová: viool en zang
  • Vladimír Václavek: gitaar en zang

De tour van Iva en Vladimir wordt gesteund door het Europe Jazz Network in het kader van het Green Pilot Tour project. Kort gezegd wil dat zeggen dat wij - en dat weet ons publiek al jaren - heel erg focussen op duurzaamheid, recuperatie van materialen, milieuvriendelijke voeding, enz.
Onze kleinschaligheid kadert in een visie dat niet groter, maar kleiner een oplossing kan zijn voor heel wat maatschappelijke problemen. We zetten in op kwaliteit, niet op kwantiteit, op respect en niet op consumeren.

Iva and Vladimir's tour is supported by Europe Jazz Network as part of the Green Pilot Tour project. In short, this means that we - and our audience has known this for years - focus very much on sustainability, recovery of materials, environmentally friendly food, etc.
Our small scale fits in with a vision that not bigger, but smaller can be a solution to many social problems. We focus on quality, not quantity, on respect but noth on consuming.