Concert
We gaan naar het hart van Ierland met het Lorcán Mac Mathúna Trio. 
Lorcán Mac Mathúna is een sjamaan van Sean-Nós [Oud-Gaelische zang], die een wereld van intense emoties oproept, gekleurd door mythologie en legende. Zijn stem "laat je geloven in geesten" en zijn liedjes grijpen je aan en nemen je mee op een reis door de ziel. Luisteren is een buitenzintuiglijke ervaring door ongekende gebieden en het ervaren van een orale vertelkunst die helemaal teruggaat tot de wereld van de prehistorische Kelten.

Lorcán en zijn muzikale zielsverwanten laten je een diepere, meer verborgen kant van de Ierse muziek zien; een muzikale wereld van rijke en krachtige zang en weelderige arrangementen met diepe harmonieën en extatisch instrumentaal spel, die diep uit de bron van de Keltische cultuur putten. Deze muziek is gebaseerd op de ritmepatronen van de taal. De taal, in tekst of poëzie, die snelheid en cadans bepaalt. Hypnotiserend en vernieuwend maar tegelijk met groot respect voor de traditie.
Lorcán's benadering van de oude en sierlijke Ierse traditie van Sean-Nós, gecombineerd met prachtige strakke arrangementen van zijn eigen composities hebben hem veel lof opgeleverd van critici en festivalpubliek. 
Hij heeft het vermogen om de verbeelde wereld van de oude barden op te roepen. Zijn geluid ligt ergens in de ruimte tussen The Gloaming en Deniz Prigent.

Deze fantastische zanger wordt ondersteund door 2 klassebakken. Martin Tourish is de accordeonvirtuoos die onder andere bekend is als lid van Altan. Violist Daire Bracken was ooit lid van Danú en speelde met de grootste namen, van Liam Clancy tot Niamh Parsons.
Dit is puur muzikaal genieten en verrast worden! 

  • "Vergeet alles wat je denkt van Ierse muziek, vergeet de pubsfeer en whiskeyliedjes" (MDR Cultuur).
  • A powerful and “expressive voice”, whose music shows “a remarkable fluency in both traditional, and contemporary and experimental forms” (fROOTS)
  •  “Lorcán Mac Mathúna offered sanctuary. Surrounded by creaking pews and galleries, the Irish song archaeologist was breathing ancient Gaelic ballads. Spirit horses were galloping through fog and bog, warriors were fencing for days on end, chopped heads could not be silenced.” -Christoph Dieckmann; Die Zeit, Nr. 30, 14 July, 2016
  • “By turns visceral and stoic, instinctive and disciplined, simply some of the most powerfully affecting vocal music you’ll hear” –fROOTS

Mét:
  • Lorcan Mac Mathuna: zang
  • Martin Tourish: accordeon
  • Daire Bracken: viool