Dubbelconcert

Deze namiddag staat het diatonisch accordeon centraal tijdens dit dubbelconcert:

Naragonia Duo
brengt eigenzinnige folk met een verfijnde, stevige energie. Het duo ontstond spontaan in de zomer van 2003 op het festival Andanças in Portugal. Snel daarna wordt Naragonia populair binnen de folkwereld en krijgt met 8 (door de pers zeer warm onthaalde) cd’s, respect in binnen-en buitenland. Naragonia speelt intensief in heel Europa.

Pascale Rubens volgde aanvankelijk een klassieke opleiding viool, maar wordt op 18 jaar verliefd op de diatonische accordeon. Pascale is ook docente diatonisch accordeon aan de muziekacademies van Schoten en Genk en geeft ook workshops in binnen- en buitenland.
Toon Van Mierlo begon als kind met lessen hobo aan de academie van Turnhout , maar na een paar jaar hield hij op. Pas veel later, op 21 jaar, keerde de muzikale microbe ècht terug: eerst met de ‘uillean pipe’ (Ierse doedelzak), daarna volgen de Franse doedelzak, klarinet, sopraansaxofoon, diatonisch accordeon…. Sinds 2003 méér dan een duo met Pascale Rubens.

Ze inspireren talrijke andere muzikanten en veel van hun nummers worden gecovered of opgenomen door groepen uit binnen- en buitenland, van Portugal tot in Rusland, van Zweden tot de Verenigde Staten. Sommige nummers groeien dan ook uit tot echte standards in de folkscene.
Vorig jaar in augustus kwamen ze nog langs met hun kwartet voor een geslaagd bal. Nu komen Toon en Pascale als duo.

https://www.naragonia.com

Mét:

  • Toon Van Mierlo: diatonisch accordeon, doedelzakken en sopraansax
  • Pascale Rubens: diatonisch accordeon, viool


----------------------------------------------------------------

De Duitse violiste Gudrun Walther en de Engelse accordeonist Andy Cutting ontmoetten elkaar bijna drie decennia geleden voor het eerst, maar hun samenwerking is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Sinds 2022 toeren Walther & Cutting samen met een groovy mix van Engelse, Franse en Duitse traditionele muziek en hun prachtige originele composities.

Andy Cutting is een van de meest invloedrijke diatonische accordeonisten in Europa - een must voor elke fan van het instrument! Zijn groovy maar gevoelige spel en zijn prachtige composities zijn niet meer weg te denken uit de folkscene.
Gudrun Walther is medeoprichter van de bands CARA en Deitsch. Haar tournees brachten haar door heel Europa, de VS en Australië. Naast haar vaste bands toert Gudrun met Litha en Fiddles & Feet.

Gudrun Walther en Andy Cutting kennen en waarderen elkaar al vele jaren. Na een onvergetelijke sessie eind jaren '90 - met z'n tweeën in een lege concertzaal tot in de vroege uurtjes - was het duidelijk dat twee muzikaal verwante zielen elkaar hadden ontmoet. Na die sessie begonnen ze te spelen met het idee om samen te werken - maar de timing was niet ideaal en het leek onmogelijk om het voor elkaar te krijgen. Toch zijn ze er in de loop der jaren in geslaagd om contact te houden en ze genoten ervan om samen muziek te maken wanneer de gelegenheid zich voordeed. Na een spontaan optreden als duo tijdens de tweede helft van een solo-optreden van Andy in Duitsland in december 2018, besloten ze samen op tournee te gaan.

https://walthercutting.com/

Mét:

  • Andy Cutting: diatonisch accordeon
  • Gudrun Walther: viool