Themadag

De ukulele (spreek uit: [jukəlɪlə], ook wel ukelele of oekelele) is al jarenlang een ongekend populair instrument. De ukulele, ook wel bekend als de "minigitaar", is als een magische zakformaatgitaar. Hij ziet er misschien klein en schattig uit, maar zodra je begint te spelen, transformeert hij in een tropische tornado van vrolijkheid.
Een vaak gehoorde uitleg van het woord is dat ukulele Hawaïaans is voor "springende vlo". Er zijn echter ook andere verklaringen voor de betekenis van uku-lele...


Tijdens deze themadag willen we mensen jaarlijks samenbrengen rond ukulelemuziek. Voor wie wat meer kennis wil opdoen, voor wie wil spelen of luisteren...

Het programma is divers en boeiend. Vanaf 18 u gratis!
De ticketprijs blijft voor gans de namiddag dezelfde (workshop + lezing + concert).

14u00 workshop ukulele voor absolute beginners en virtuozen én alles daartussenin, door Ann en Karl.
Wij hebben ukuleles ter beschikking.
15u00 muzikaal geïllustreerde lezing 'Ukulelezaza's Snaren uit Vroeger Jaren'
16u00 concert 'Pieces of Peace' door Bernard Massuir
17u30 foodtruck
18u00 ukulelejam, wordt in goede banen geleid door Frederik Goossens, The Left Hand Band & Karl Catteeuw.
Stem uw ukulele en doe mee!

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Karl Catteeuw
, muzikant én ervaren ukuleleleraar, toonde zijn kunnen al tijdens onze vorige workshops. Hij is dan ook de geschikte persoon voor deze cursus van één uur. Achter iedere man, staat een sterke vrouw. Karl wordt al enkele jaren geassisteerd door Ann Van Den Wyngaert, de initiatiefneemster van deze unieke workshops.

De Nederlandse ukulelespeler Remco Houtman-Janssen alias Ukulelezaza is wereldwijd een levende legende. Hij is een veelgevraagd muzikant in heel Europa en, in toenemende mate, op festivals en kampen in Japan en Amerika, waar hij het publiek vermaakte met lessen en optredens. Remco groeide op in een huis vol muziek, waar zijn moeder ukulele speelde en zong in jazz- en Hawaiiaanse bands. Hij begon zijn eigen stijl te ontwikkelen, die sterk leunt op de muziek van de jaren 1920 en 1930. Remco schrijft graag eigen liedjes en ontwikkelt soms nieuwe strums met mooie namen.

Bernard Massuir: 'Pieces of Peace'
Een mooie titel voor een heel uitzonderlijk ukuleleconcert. Bernard Massuir nodigt het publiek uit om te genieten van een uitzonderlijke ervaring tijdens deze reis door een muzikaal landschap waar stem centraal staat en de ukulele af en toe komt piepen. Ik ben geen ukulelespeler zegt Bernard zelf, maar als eindconcert van een jaar ukuleleworkshops kan dit enkel inspirerend werken.
Het concert kan als een meditatie zijn, een moment buiten de tijd, een tijd in het moment, een droom, want was het nu echt? Misschien een vleugje vreugde, een vleugje sereniteit, een vleugje spiritualiteit...
Voor wie twijfelt: Bernard mocht hier al hoge toppen scheren met Aurélie Dorzée, de klankenfee uit Wallonië en nu solo! Bernard is acteur, clown, muzikant, componist, vocaal acrobaat, regisseur of wandelaar van onbetreden paden, zoals hij zichzelf graag omschrijft.
Bernard Massuir: zang, strumstick, ukulele, sanza, shruti box.

Frederik Goossens ontdekte de ukulele door zijn liefde voor oude jazz en tin pan alley liedjes van de jaren 1910/20. Samen met het trio Left Hand Band buskte hij jarenlang in alle uithoeken van het land. Als frontman van zijn groep 'Winin' Boys' trad hij overal in Europa op.