Workshop
Het hakkebord is een snaarinstrument dat bespeeld wordt met houten hamertjes. Het is een voorloper van het klavecimbel en de piano. Je vindt hakkeborden over de hele wereld. Deze instrumenten kunnen verschillen naargelang de grootte, de stemming, het aantal snaren en speelmethoden. Het trapeziumvormige instrument dat in België, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten het vaakst voorkomt, is gestemd in kwinten, in andere landen is dat weer anders. De speler kan zowel zuivere melodieën als harmonisch verrijkte melodieën en ritmische akkoordbegeleiding spelen.

Onterecht is deze plankzither naar de achtergrond verdwenen. In Vlaanderen is het instrument eerder zeldzaam, maar het aantal spelers groeit langzaam. Halverwege de 19de eeuw was het hakkebord bijna volledig verdwenen... Gelukkig zijn er organisaties zoals Muziekmozaïek (Stage Traditionele Muziek in Gooik), Westelfolk (Westerlo) en het CMB (Puurs) die het instrument koesteren. En natuurlijk muziekclub 't Ey met initiatiefnemer Pieter Blondelle.

Onze hakkeborddagen zijn samenspeelsessies waar hakkebordspelers samenkomen om te spelen, repertoire uit te bouwen en speeltechniek bij te schaven.

Praktisch:
  • Start: 10 uur
  • Pauze en middagmaal: 12u
  • Deelname in de kosten: € 15 (inbegrepen broodmaaltijd), ter plekke af te rekenen 
  • Inschrijven (a.u.b.): pieter.blondelle@skynet.be