• zondag 15 november > 16u00

    Whyte (SCO) + Éric Menneteau & Hoëla Barbedette (BzH)

€ 12  /  € 15   Prijsinformatie
16u00  >  Deuren om 15u00
dubbelconcert

Het Bretoens duo Éric Menneteau & Hoëla Barbedette en het Schots duo Whyte brengen een opmerkelijk dubbelconcert, waarin de aandacht voor de Keltische taal(soorten) centraal staat. Een ontdekking op vocaal, tekstueel en muzikaal topniveau...

Éric Menneteau & Hoëla Barbedette
Eric Marchand schreef de inleiding op hun debuut cd. Wie wat met de Bretoense muziek vertrouwd is weet dat dat kan tellen...
Hoëla is een harpiste die, ondanks haar jonge leeftijd, een lange staat van dienst heeft. Ze speelt op een microtonaal gestemde harp. Om het niet te ingewikkeld te maken, ze gebruikt een afwijkende stemming dan wat vandaag gebruikelijk is in de westerse muziek. Als pedagoge is ze niet vies van experiment en zoekt met de gedreven ziel van een artiest altijd nieuwe horizonten op.
Éric is een vrij jonge zanger, maar als je al een duo vormde met Yann-Fanch Kemener zaliger kan dat tellen. Hij specialiseerde zich in de Kan ha diskan, een typische Bretoense zangstijl.
Samen brengen Hoëla en Éric muziek uit centraal Bretagne, op traditionele basis, maar met een heel eigen invalshoek en met smaak toegevoegde kruiden.

Bezwerend en ontroerend...

 
Whyte
Whyte is een duo bestaande uit electronic componist Ross Whyte (Aberdeenshire) en Gaelic singer-songwriter Alasdair C. Whyte (Isle of Mull). Ze hanteren de uitgangspunten van de sean-nos: lange, trage, melancholische en diep ontroerende balladen. Maar dan wel met een Schotse referentie!
Elektronica vormt naast natuurklanken de basis voor de beklijvende nummers van dit duo. Alle songs zijn gebaseerd op oude liederen en verhalen. De vocale stijl is gelieerd aan lokale (Gaelic) tradities, maar de uitvoeringen staan in het hier en nu. Synthesizers, samplers, effect apparatuur en toetsen ondersteunen de betoverende zang van Alasdair.
De melancholische muziek van dit duo, vergis je niet, is wel degelijk voor het grootste deel nieuw gecomponeerd.
De dikwijls lang uitgesponnen nummers brengen je in een authentiek meditatieve sfeer.

Een verademing!