Herdenking Geert van den Elsacker

Themadag
Begin dit jaar was het 30 jaar geleden dat Geert Van Den Elsacker door een dronken automobilist uit het leven werd weggeplukt. Die avond had Geert met een aantal vrienden nog een gezellige avond in het Antwerpse podiumcafé de Muziekdoos beleefd. Het was spijtig genoeg de laatste avond die hij met zijn vrienden deelde.

Geert was een getalenteerd diatonisch accordeonspeler die erg veel voor de folkscène betekend heeft. Hij was zelf autodidact die in de jaren '80 les begon te geven. Menig beginnend diatonieker leerde in die periode nummers spelen via zijn cursussen “De Rijke Armoede van de Trekharmonika”, die hij in die periode zelf had samengesteld.  Deze cursussen worden nog steeds verspreid en gebruikt tijdens folkstages.  

Samen met gitarist Gust den Aantrekker vormde hij Malineur, een veelbelovend duo dat een akoestisch streling voor het oor was. Ze speelden niet alleen in eigen land, maar gingen ook optreden in Parijs en New York.  Het duo Malineur werd soms uitgebreid tot een trio en kende trouwens meerdere samenstellingen. Violist Nick Boons en multi-instrumentaliste Lief Verbeeck bijvoorbeeld waren vaak met Malineur te bewonderen.

Dertig jaar na zijn overlijden, Geert zou dit jaar 59 geworden zijn, nemen zijn vroegere vrienden Gust den Aantrekker en Rudy Sturm het initiatief om samen met Muziekclub ‘t Ey deze legende te eren met een muzikale namiddag. Het programma staat volledig in het teken van de door Geert geliefde folkmuziek en in het bijzonder de diatonische accordeon.

Gwen Cresens zag als kind straatmuzikant Geert aan het werk aan de kathedraal in Antwerpen en raakte in de ban van het instrument.  Zijn besluit stond toen al vast : hij zou accordeonist, bandoneonist, arrangeur en componist met naam en faam geworden. Hij studeerde klassieke accordeon aan het conservatorium van Antwerpen en volgde masterclasses bij diverse grootmeesters. Hij componeerde en arrangeerde voor Orquesta Tanguedia, Kommil Foo, de Filharmonie, Boudewijn de Groot...  U hoorde hem op soundtracks van Terug naar Oosterdonk, De Smaak van de Keyser, Het varken van Madonna, Van vlees en Bloed, Oud België, Firmin… of tijdens De Laatste Show, Vive le Vélo, De 7de dag, Het zomert met…

Cecilia is een trio waarbij de diatonische accordeon een belangrijke rol speelt. Cecilia is voorwaar een schoolvoorbeeld van de traditionele folkgroep. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de groep staat voor dansmuziek “pur sang”: heldere arrangementen, sterke ritmische begeleiding en mooie melodieën die in de herinnering blijven hangen. Accordeoniste Greet staat op deze dag in de kijker en wil haar grote voorbeeld Geert eren…

Naast accordeonist, was Geert tevens bezieler van 2 legendarische handboeken voor diatonisch accordeon. Tot op de dag van vandaag worden deze boeken (de rijke armoede van de terkharmonica) gehanteerd door docenten diatonisch accordeon in de muziekacademies over het ganse land. Pascale Rubens (docente muziekacademie Schoten en Genk) en Greet Wuyts (docente muziekacademie Lebbeke en Gooik) brachten een 10-tal leerlingen samen en stellen jullie graag een “bloemlezing” voor uit deze handboeken.

De poort van Muziekclub 't Ey gaat open om 14u.  Om 15u zal Gwen Cresens de muzikale namiddag openen.  Daarna volgen de optredens van Cecilia en Pascale Rubens & co. We sluiten de dag af met samenspel.  Breng dus zeker uw instrument mee als je mee wil jammen !

Inschrijven via de website is een moet, de namiddag is gratis. We voorzien drank en spijs met de Foodtruck De Koezina.