Concert

Nieuwe composities met invloeden van balkan, blues en rock tegen een achtergrond van Cypriotische volksmuziek, dat is Monsieur Doumani. Dit trio werd in 2014 genomineerd als beste nieuwkomer voor de Songlines Music Awards en in 2019 wonnen ze hem effectief in de categorie Beste Groep. Hun tweede album ‘Sikoses’ gooide hoge ogen in diverse lijstjes en in 2018 kwam hun derde album 'Angathin'. Voor dit werk kreeg de band veel internationale erkenning, werd verkozen tot ‘Top of the World' album en stond op nummer 1 in de Transglobal World Music Chart. Hoog tijd dus dat dit trio ook in ‘t Ey een keer passeert.

De drie muzikanten komen van verschillende muzikale achtergronden, maar zijn dus vooral beïnvloed door de Cypriotische traditie. De originaliteit van deze band wordt voornamelijk bepaald door de eigentijdse interpretatie van Cypriotische traditionele stukken en dit telkens met een speciale kleur in geluid en stemming.

Ze spelen opgewekte en elegante melodieën -die doen denken aan traditionele volksmuziek- op de tzouras (Grieks snaarinstrument dat verwant is aan de bouzouki) en de gitaar met trombone en andere blaasinstrumenten. Hun teksten gaan over de financiële crisis, het corrupte politieke systeem, sociale ongelijkheid en milieuproblemen. Met hun muziek tracht de band ook bij te dragen aan de hereniging van Cyprus en betere relaties tussen het Griekse deel en het Turkse deel.

Monsieur Doumani is in Cyprus dan ook razend populair vanwege de combinatie van de dansbare, bijna feestmuziek, met politiek kritische teksten. Gekenmerkt door onverwachte stops, ritmewisselingen en het gebruik van typisch Griekse instrumenten maken het een innovatief en fris geheel.

Met Antonis Antoniou (tzouras), Andys Skordis (gitaar) en Demetris Yiasemides (trombone, fluit).

Op het moment van schrijven kan je hun muziek gratis downloaden of aankopen (noem je prijs) op https://monsieurdoumani.bandcamp.com
Als gunst vanwege de lockdown.


Dit concert is uitgesteld.