Concert  |  Baleynbal

Västanvinden (Zweeds voor 'de westen wind') speelt groovy traditionele muziek uit Zweden en de andere Scandinavische landen. Met de ongebruikelijke combinatie van mondharmonica, klarinet en cister heeft het trio een uniek geluid dat een nieuwe draai geeft aan traditionele (viool)nummers. De muziek is vaak afkomstig uit oude muziekboeken of archiefopnames, die de groep vervolgens op geheel eigen wijze interpreteert.

Het trio werd gevormd aan het Royal College of Music in Stockholm, waar alle leden hebben gestudeerd.
De band tussen traditionele muziek en dans is een belangrijke inspiratiebron voor deze muzikanten en ze spelen dan ook regelmatig live voor dansers.
In oktober 2021 verscheen hun titelloze debuutalbum.

Jeroen Laureyssens is een Belgische folkmuzikant die opgroeide in een muzikale familie. Hij speelde al op jonge leeftijd muziek en werd als tiener verliefd op de volksmuziek van Noord- en West-Europa. Nadat hij verschillende instrumenten had bespeeld, werd hij gefascineerd door de diatonische accordeon.
Zijn liefde voor Scandinavische volksmuziek bracht hem ertoe om deel te nemen aan het Nordic Master in Folk Music programma, waar hij in het voorjaar van 2021 afstudeerde. Met een groep van zes mensen uit zes verschillende landen reisde en studeerde Jeroen twee jaar lang in de vier Scandinavische landen. Dankzij deze Nordic Master heeft hij veel kennis en inzicht opgedaan in de Scandinavische volksmuziek en veel nieuwe stijlen, technieken en benaderingen van zijn instrument geleerd.

De week voorafgaand aan dit concert hebben deze Zweedse muzikanten samen met Jeroen naarstig gerepeteerd in onze muziekclub. Ze zijn klaar voor een spetterend optreden!

https://triovastanvinden.com

mét

  • Lovis Jacobsson: cister
  • Albin Myrin: klarinet
  • Erland Westerström: mondharmonica
  • Jeroen Laureyssens: diatonisch accordeon


Concert gevolgd door Baleynbal:
We starten met een luisterconcert, na een korte pauze zetten we de stoelen aan de kant voor een bal.
Wie aankomt na 22 uur betaalt aan de deur 8 euro.