Heimweeën verteld

Leyzing

We krijgen nieuwe buren! Eén half jaar lang verhuist de Bib van Belsele naar de koer van Muziekclub ’t Ey. Het moment om zes maand lang (van november 2023 tot april 2024), iedere derde donderdag een lezing te organiseren in samenwerking met de Bib van Sint-Niklaas. Verrassend, maar met iedere keer één zekerheid: muziek zal nooit vér weg zijn. Onder de titel 'Leyzing' denken we je méér dan te kunnen boeien.

Leyzing#1
Heimweeën, bewerkt voor theater: 'De zeis wetten'

'Heimweeën is een intrigerende en bijzonder geslaagde combinatie van het persoonlijke verhaal van De Vriendt met de geschiedenis van Doel. (Knack, 4 sterren).

Johan De Vriendt is vooral bekend voor zijn engagement voor het behoud van Doel. Hij heeft zelf ondervonden hoe belangrijk een betekenisvolle en vertrouwde omgeving is voor 's mens welzijn. En niet alleen in Doel. Heimwee werd ooit gezien als een dodelijke ziekte, maar wat betekent het vandaag in een tijd waarin onze omgeving steeds sneller verandert? Via verhalen, beschouwingen, poëzie en lied laat de auteur zien hoe je leefomgeving resoneert als een tweede huid, die je kan verstikken, maar gelukkig ook kan doen groeien.  

We laten de auteur zichzelf voorstellen: “Ik beleef mijn jeugd in een pastorale idylle in Tielrode, maar al gauw ervaar ik mijn eerste heimwee. Ik ben niet de enige. Het boerenlandschap van mijn jeugd verandert in een razende vaart. Wie heeft niet gehoord van de lijdensweg van Doel. Het dorp en de omringende polders liggen in de weg van de haven. De strijd woedt al tijdens mijn jeugd. Onbekommerd zwerf ik door de velden en heb geen weet van wat mij boven het hoofd hangt, want jaren later woon ik zelf in Doel. In de oude gemeenteschool. Gekraakt om het uit te bouwen tot De Doolen, de ‘warme haard van verzet’. Ik ben de eerste bewoner en in een klap ook de eerste kraker van Doel. Kraker worden is wel het laatste waar ik aan had gedacht. Bij gebrek aan water ga ik mij zelfs wassen in de plas van de Putten onder een dak van wolken en zon en deze zon schijnt over een dorp van bijna duizend inwoners. De schaduw van de haven valt wel al over de horizon en wordt met de dag groter. Het Doel van toen is verdwenen, die plas is verdwenen en ook ik ben verdwenen uit Doel. Maar Doel blijft zuigen aan mij. De dagelijkse sluipmoord heb ik aan den lijve ondervonden. Lichaam, hart en ziel zijn hier beurs gebeukt. Ik raap nu de scherven bij elkaar en kijk hoe ik iets hersteld kan krijgen. Ik kom eindelijk op adem. En als je op adem komt, kan je spreken, kan je op verhaal komen. Dit verhaal werd een boek en nu breng ik het voor het eerst op de planken, de planken van ‘t Ey. Jawel ik heb plankenkoorts, maar ik zit met een ei en de heimweeën zijn al een tijdje bezig...”

Hartwin Dhoore voorstellen is een open deur intrappen. Deze diatonische accordeonist speelde met verschillende gezelschappen doorheen Europa tot zelfs in de Verenigde Staten. Hartwin gaat op een subtiele en virtuoze manier de woorden van Johan kleuren...

Mét:

  • Johan De Vriendt: verteller
  • Hartwin Dhoore: diatonisch accordeon

Deze lezing wordt u aangeboden door Muziekclub 't Ey, de Bib van Sint-Niklaas en uitgeverij Ertsberg.

https://ertsberg.be/boek/heimweeen/
https://sint-niklaas.bibliotheek.be/
https://www.hartwindhoore.com/nl

Data van de volgende lezingen:
21/12/2023
18/01/2024
15/02/2024
21/03/2024
18/04/2024